Македонија и Бугарија заедно ќе привлекуваат туристи

Струмица и бугарскиот град Благоевград ќе прават заеднички туристички понуди. Целта на проектот е зголемување на туристичкиот потенцијал на југоисточна Македонија и југозападна Бугарија, со крајна цел, задржување на туристите на подолг престој во овој прекуграничен регион и развој на алтернативниот туризам. Проектот за формирање на туристички јазли меѓу двете држави е поддржан од невладината организација „ЕД Планетум“ од Благоевград и Европската Унија.

Предлози за овие два прекугранични региони ќе бидат поставени на интернет платформа, така што гостите кои пристигнуваат во Југозападна Бугарија, исто така, можат да се запознаат со природните убавини во Југоисточна Македонија.

Во Југоисточна Македонија, со исклучок на Дојран, гостите не остануваат долго.  Поретко доаѓаат туристи на еднодневни прошетки за посета на водопади и историско-културни споменици, велат од бугарскиот портал Б2Б медија.

Идејата за овој вид на заедничко учество доаѓа од прогласувањето на регионите на Западна Бугарија и Источна Македонија  за заеднички простор.

ИЗВОР: 24 ВЕСТИ!

 

маркетинг


Select
Ознаки: , ,