Денес е Положување на појасот на Пресвета Богородица -жените го прават овој обичај

Денес е Положување појас на Пресвета Богородица, а жените овој празник го минуваат во строг пост и молитва, за полесно да раѓаат, а оние кои не можат да имаат деца одат во црква или манастир посветен на Богородица ија молат за милост. Велат дека со молитвата жените кои не можат да имаат деца ќе добијат, а болните ќе се излечат. Празникот се празнува поради чудото што се случило кога овој ...

Денеска е Празник на појасот на Пресвета Богородица

После своето успение, Пресвета Богородица му го даде својот појас на апостолот Тома. Тој појас подоцна беше пренесен во Цариград и чуван во запечатен ковчег во црквата на Пресвета Богородица во Влахерна, што ја изгради царицата Пулхерија. Овој ковчег никогаш не се отвараше, с ѐ до времето на царот Лав Мудриот (886 г. – 912 г.). Сопругата на Лав, царицата Зоа, душевно се разболе, и според некое ...