Бадник и Божиќ се неработни денови

Утре 6-ти јануари, Бадник, ден пред Божиќ, е неработен ден за граѓаните од православна вероисповед, соопшти Министерството за труд и социјална политика. Согласно Законот за празниците, 7-ми јануари, првиот ден од Божиќ, според православниот календар, е неработен ден за сите граѓани на Република Македонија

Православните христијани утре го слават Бадник, задутре Божиќ

Утре е Бадник, ден пред големиот христијански празник Божиќ. Бадник уште се нарекува и Коледе, а тоа е денот пред роденденот на Исус Христос (Божиќ), според христијанската традиција. Според Јулијанскиот календар по кој се раководи Македонската православна црква, Бадник паѓа на 6. јануари секоја година, а Божиќ на 7. јануари. Суштината на празникот е во радоста на христијаните пред ...

Обичаи кои сите треба да ги знаеме за Бадник и Божиќ

Бадник се прославува ден пред Божик и претставува последен и најстрог ден на божикниот пост, како и голема среќа, бидејќи претходи на денот на Исусовото раѓање. Еве какви се обичаите на Бадник и Божиќ. Бадник името го добил по гранка од даб – бадник која се сече на тој ден, се внесува дома и се пали. Постојат разни обичаи кои се поврзуваат за овој ден, малку од нив се одржале до денес. Можеби ...

Католичките верници вечер слават Бадник, утре Божиќ

Католичките верници кои времето го сметаат по Грегоријанскиот календар денеска го слават Бадник, во пресрет на Божик, раѓањето на Исус Христос. На 24 декември, во пресрет на рождеството христово, се почитуваат строгите пости. Верниците, традиционално, постите ги завршуваат со појавата на првата вечерна ѕвезда на небото, а потоа во храмовите почнува свечената рождествена литургија.

Паричката кај Заев

Паричката од бадниковата погача годинава ги заобиколи поголемиот дел од политичарите, но ќе донесе бериќет во нивните домови и среќа за членовите од нивните семејства. Еден од ретките во чија чинија се најде парчето леб кое во себе ја има паричката, е лидерот на опозицијата и градоначалник на општина Струмица, Зоран Заев. Претседателот Иванов е еден од оние кому бадниковата погача ...

Струмичанецот Иван Котев 45 година собира коледарски песни

,,24 Вести” објави прилог за струмичанецот Иван Котев кој 45 години собирал народни песни поврзани со Бадник. Тој досега има собранo повеќе од 100 коледарски песни. SOBIRAC NA KOLEDARSKI PESNI 06 01 by 24vesti Прилог на Ване Трајков за ,,24 Вести”

Православните христијани денес го слават Бадник

Православните христијански верници денес го слават Бадник, денот пред големиот празник Божиќ. Според Јулијанскиот календар, секоја година Бадник е на 6 јануари, а Божиќ на 7 јануари – прекрасни денови кога семејствата во хармонија ја очекуваат и прославуваат веста за Христовото раѓање. Божик е најголемиот христијански празник зашто на тој ден се празнува раѓањето на Спасителот Исус ...

Коледарите во Струмица го најавуваат Христовото раѓање

Струмичките коледари вечерва почнаа со најавувањето на Христовото раѓање. На големиот христијански празник Бадник, малите деца одат по домовите во соседството, чукаат на вратите и пеат коледарски песни. Според традицијата, домаќините за тоа ги наградуваат со колачи, костени, ореви, јаболка и ситни пари. Вторник е Бадник, а во среда е Божик. Радост и убава мисла за уште поубава година. ...

Денес е Бадник- предвесник на Христовото раѓање!

Денес е Бадник, ден пред големиот христијански празник Божиќ. Бадник уште се нарекува и Коледе, а тоа е денот пред роденденот на Исус Христос (Божиќ), според христијанската традиција. Според Јулијанскиот календар по кој се раководи Македонската православна црква, Бадник паѓа на 6. јануари секоја година, а Божиќ на 7. јануари. Суштината на празникот е во радоста на христијаните пред ...

Бадник и Божиќ се неработни денови

Утре 6-ти јануари, Бадник, ден пред Божиќ, е неработен ден за граѓаните од православна вероисповед, соопшти Министерството за труд и социјална политика. Согласно Законот за празниците, 7-ми јануари, првиот ден од Божиќ, според православниот календар, е неработен ден за сите граѓани на Република Македонија