Корчо Војвода Струмички јунак

Во почетокот на 18 век Видинскиот Паша Пазваноглу се одметнал од Истамбул и се борел против Султанот. Во тоа време во село Сарај близу Струмица Корчо бил овчар. Неговото семејство било угнетувано, но имал добро потекло, неговиот татко бил затворен. Корчо решил да стане ајдут. Собрал дружина ја нападнал Струмица и го ослободил татко си. Корчо набргу заминал кон војските на Пазваноглу кои подршка добивале дури и од Наполеон.

napoleon_1818323b

маркетинг


Select