„Грозд“ АД Струмица со зголемена добивка за 2017 година

Во текот на минатата година Грозд“ АД Струмица оствари добивка од 47 милиони денари, што е зголемување во однос на претходната година кога добивката на компанијата изнесувала 37 милиони денари, покажува консолидираниот биланс на успех објавен преку Македонската берза.

Отворена предстечајна постапка за откупниот центар Агрофруктус во Струмица

Со решение на Основен суд Струмица на 14.03.2018 година се поведува претходна постапка за утврдување на причините за отварање на стечајна постапка над должникот Друштво за производство, трговија, услуги и откуп на земјоделски производи Агрофруктус ДООЕЛ Струмица-пишува ЕМАГАЗИН. Според обајвата на Централниот регистар, за привремен стечаен управник е именуван Драги Димовски од Струмица. Се ...

Струмичанецот Блаже направил 3 милиони долари во Индија со стартап бизнис

Основан од BITS Pilani Alumni Сансих Сет и Блаже Аризанов од струмичко Борисово, хотелите StayUncle за двојки неодамна објавија приходи во износ од 3 милиони долари во временски период од 20 месеци. Додека повеќето индиски стартапи се обидуваат да направат приходи, StayUncle има направено приход од 3 милиони долари за 20 месеци. Компанијата беше прва што ги раскина огромите табу која сеуште траеше во ...

ОД ПОЛНОЌ НОВИ ЦЕНИ, ПОСКАПУВА И ДИЗЕЛОТ И БЕНЗИНОТ

Дизелот поскапува за 1 денар, 98 октанскиот супер за половина, одлучи Регулаторната комисија за енергетика. Од полноќ, ЕУРОСУПЕР БС98 ќе се продава за половина денар поскапо и ќе чини 67,5 денари. Цената на ЕРУОСУПЕР БС 95 не се менува и тој и натаму ќе се продава за 65,5 денари за еден литар. За 1 денар од полноќ поскап ќе биде дизелот. Неговата нова цена ќе изнесува 58 денари за литар. За зголемуваат ...

Со средства од општинскиот буџет ќе се субвенционира дел од надоместокот за приклучок на гасоводниот систем

Со средства од буџетот на општина Струмица ќе се субвенционира дел од надоместокот за стандарден приклучок на дистрибутивниот гасоводен систем на Јавното претпријатие за енергетски дејности „Струмица – гас“. Зелено светло на оваа одлука дадоа членовите на Советот на општина Струмица на вчерашната седма седница. Делот што ќе биде субвенциониран е во износ од 100 евра по приклучок ...

Струмичка фирма хортикултурно ќе ја разубавува Македонска Каменица

Општина Македонска Каменица ќе инвестира околу 160 илјади денари за хортикултурно уредување на градот. Како што информира градоначалничката Соња Стаменкова, по спроведената јавна набавка потпишан е договор со фирма од Струмица за набавка на расаден материјал од декоративни зимзелени и листопадни дрвја и грмушки. – Планирано е да набавиме 175 садници декоративни четинари, како што ...

ОД ПОЛНОЌ НОВИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА, БЕНЗИНОТ ПОСКАПУВА, А НАФТАТА СЕ НАМАЛУВА – НОВИТЕ ЦЕНИ ГИ ОБЈАВИ РЕГУЛАТОРНАТА КОМИСИЈА

  Регулаторната Комисија за енергетика со нови цени на нафтените деривати. Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95 се зголемува за 0,50 ден/лит во однос на цената утврдена со Одлуката од 22.01.2018 година и со тоа цената на ЕУРОСУПЕР БС- 95 изнесува 68,00 ден/лит. Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-98, не се променува, односно остануваат на исто, ниво како што била утврдена со ...

„Жикол“ ќе го доградува водоводот во Желино

Во конкуренција на 10 понуди доставени од компаниите, Министерството за транспорт и врски ја избра струмичката фирма „Жикол“ за изведба на третата фаза од идниот водоснабдителен систем во тетовската општина Желино. Проектот вклучува изградба на потисниот цевковод, дел од доводниот цевковод, дел од доводниот цевковод за селото Желино и резервоарот за вода. Како што се наведува во ...

ПОМЕЃУ СТРУМИЦА И БЕРОВО ЌЕ СЕ ГРАДИ ПРВИОТ КОМПЛЕКС ЗА ЗДРАВСТВЕН И РЕКРЕАТИВЕН ТУРИЗАМ ВО РЕГИОНОТ

Во Општина Берово покрај регионалниот пат Берово-Струмица во непосредна близина на отклонот за село Русиново ќе се гради првиот комплекс за здравствен и рекреативен туризам во регионот. Како што истакна Мишо Догазански од Одделението за урбанизам во Општина Берово, во тек е постапката за добивање одобрение за градба на комплексот. – Според проектот, комплексот ќе се протега на 5,5 ...

ПАТИШТАТА ОД СТРУМИЦА КОН БУГАРИЈА,БЕРОВО И ШТИП ЌЕ СЕ РЕКОНСТРУИРААТ ОВАА ГОДИНА!

Во 2018 година ќе бидат инвестирани 16.748.600.000 денари (272 милиони евра) за изградба, реконструкција, рехабилитација и одржување на патиштата низ нашата земја. Владата на последната седница ја усвои Годишната програма на Јавното претпријатие за државни патишта. За реализација на инфраструктурните зафати се обезбедени сопствени средства од буџетот, но и кредити од кинеската Ексим банка, ...