(ФОТО) Струмичанката Марија Спасова има само 17 години, а веќе го издава првиот роман!

По објавата за неверојатните успеси на младата струмичанка Марија Спасова која беше најпосетувана во месецот кога  беше објавена, Тимот на Струмица Денес со големо задоволство и ексклузивно за прв пат преку нашиот портал, ја најавува и нејзината прва книга насловена „Магијата на Атафу“ која наскоро ќе излезе од печат. Лејла Нeр е тинејџерка од Даблин која го бара максимумот од ...

Пет предлози за книги од струмички автори кои ќе Ве згреат оваа зима

Не е лоша идеја вишокот од време во екот на претстојните празници да го поминете читајќи некоја квалитетна книга. Книгите го релаксираат, но истовремено и „тренираат“ мозокот, но важна е и нивната содржина. Нашиот тим состави список од книги, напишани од наши сограѓани, струмичани, кои вреди да се прочитат. Списокот погледнете го во продолжение. Романите „Дно“ и „Дрво без корен“ ...

Препорачуваме книга за на плажа: „Смарагдна земја“

Станува збор за книга пишувана од сопружници, Ан и Данијел Мероа – Живодан кои најпрвин спонтано, а потоа и самостојно доживуваат астрална проекција- одделување на душите од нивните дела. Делото е пишувано според личното и вистинско искуство на авторите, кои тврдат дека посетуваат астрален свет во кој заминуваат душите на луѓето после смртта. На почетокот делото делува доста чудно ...

Промовирани 12 книги од проектот за превод на стручна литература

Нови 12 наслови од проектот на Владата за превод на илјада стручни книги од кои се учи на 10-те највисокорангирани универзитети во светот беа промовирани денеска, со што вкупно 957 книги од стручна литература досега се преведени и отпечатени. Новите наслови се од областа на фармацијата, медицината и стоматалогијата, земјоделството и ветерината, туризмот, биотехничките науки, архитектура ...

Игра во ‘ржта

Оваа книга претставува интелектуална побуна против конвенциите на средината како општествени, економски, интелектуални. Јунак на книгата е Холден Колфилд кој сменил толку многу училишта и во ниту едно не ја нашол вистинската удобност. Холден Колфилд е 16-годишник кој раскажува за своето заминување од интернатското училиште од кое го бркаат и за неговото пристигнување во Њу Јорк. ...

Седум години подоцна – Гијом Мисо

По елегантните париски улици до самото срце во Амазон, овој брилијантно напишан трилер ќе ве поведе во неповторлива авантура,прполна со напнатост и со незамисливи пресврти. Боем и уметничка со опасен карактер, Ники ќе внесе виор на свежина во стабилниот и беспрекорно среден живот на Себастијан.Тие се пример за два сосема спротивни карактери, но љубовта ќе пламне меѓу нив со незамислив ...

„Белешките на Лајла Грејс“ ги разбуди емоциите на Македонците

Вистината е сурова, повредува, боли, ја уништува илузијата но во истовреме е и најдобриот лек за закрепнување. Прифаќањето на реалноста ни ја открива светлината, го отвора патот кон соочувањето со животот и ни дава храброст да продолжиме понатаму. Најчестите разочарувања во животот ни ги придонесува љубовта, токму тогаш кога се предадеме со цело срце и веруваме дека ќе биде засекогаш ...