Советот на општина Струмица ја одржа седмата седница

Повеќе предлог – планови, програми и одлуки беа донесени на денешната седма седница на Советот на општина Струмица. Советниците го усвоија предлог планот за запишување на ученици во прва година во трите средни општински училишта во учебната 2018/2019 година. Според претседателот на Советот Марјан Даскаловски, усвоени се и неколку предлог одлуки од посебен интерес за граѓаните на општина ...

Карневалџиите му го вратија клучот од градот на градоначалникот Јаневски

Од името на карневалџиите, претседателот на Организациониот одбор на Струмичкиот карневал, Александар Цицимов, денеска, му го врати клучот од градот на градоначалникот Коста Јаневски, кај кои беше од започнувањето на карневалските празнувања. Со враќањето на клучот завршува годинашното издание на Струмичкиот карневал 2018. Градоначалникот и Организациониот одбор изразија заедничко ...

Јаневски и Николовски во посета на Сачево каде што се врши чистење на одводните канали

Градоначалникот Коста Јаневски и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска, го посетија селото Сачево каде што се врши чистење на одводните канали. Чистењето започна на иницијатива на општина Струмица, а во соработка со Јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“ и АД Водостопанство, подружница „Струмичко поле“ и се спроведува ...

(ВИДЕО) Јаневски: Општина Струмица има позитивни искуства во искористувањето средства од европските фондови

Од Струмица денеска започна информативната кампања за Вториот повик за поднесување на проектни предлози на Interreg – ИПА Програмата за прекугранична соработка Бугарија – Македонија 2014-2020 за потенцијалните кандидати на територијата на Република Македонија. ,,Општина Струмица има позитивни искуства во искористувањето средства од европските фондови” – изјави градоначалникот ...

Министерот за локална самоуправа Фазлиу на информативен ден во Струмица

Од Струмица денеска започна информативната кампања за Вториот повик за поднесување на проектни предлози на Interreg – ИПА Програмата за прекугранична соработка Бугарија – Македонија 2014-2020 за потенцијалните кандидати на територијата на Република Македонија. Во хотелот „Вила парк“, а во организација на Министерството за локална самоуправа и Заедничкиот секретаријат на Програмата ...

Градоначалник на општина Василево во посета на општина Кајтардере од Р.Турција

Градоначалникот на општина Василево, Марјан Јанев во текот на претходната недела беше во тридневна посета на Р.Турција, каде оствари средби со свои колеги од неколку општини, меѓу  кои и со градоначалникот на општина Кајтардере со која е можна идна соработка и збратимување со општина Василево. „Тоа беше едно ново и огромно искуство за мене како нов градоначалник и почеток на ново ...

Прекината шестата седница на Советот на општина Василево

Шестата седница на Советот на општина Василево закажана за денес во 12,00 часот беше прекината уште на самиот почеток пред усвојувањето на дневниот ред.  Причина беше неусогласувањето на ставовите на советничките групи околу дополнувањето на дневниот ред со нова точка со која  се предлага престанок на мандат на член на Советот и верификување на мандат на член на Советот од редовите ...

(ФОТО) Мото трките во минатото на Струмица

Малкумина знаат дека во минатото овде во Струмица се одржувале на далеку познатите мото трки. Но за жал по распаѓањето на Југославија се распаднале и тие. Уживајте во изборот на фотографии, па можеби некој од постарите генерации ќе се пронајде на некој од моторите.

Помош за семејството Ристови од Дукатино од општина Василево

Денес, локалната самоуправа од Василево достави помош на семејството Ристови од с. Дукатино, чија куќа целосно беше уништена  во пожарот што ја зафати во саботата вечер. Како што вети градоначалникот на општина Василево, Марјан Јанев, кој непосредно по несреќата го посети семејството Ристови, општината денес им достави пакети со прехранбени продукти и хигиенски средства неопходни ...

Преку „Систем 48“ решени 1.676 проблеми на граѓаните во 2017 година

Преку општинскиот сервис за пријавување на комунални проблеми „Систем 48“ во минатата 2017 година биле решени 1.676 проблеми од вкупно 1.803 пријави. Останатите 127 пријави се во процес на решавање, бидејќи за истите е потребно повеќе време од вообичаеното 48 часа. Најголем број од пријавите доставени до „Систем 48“ се од областа на уличното осветлување 1.278, од областа на собирање смет 191, водовод ...