(AНКЕТА) Св.Валентин или Св.Трифун?

Овој месец, традиционална тема на зборување се веќе добро познатите празници , оној на вљубените- „Св.Валентин“ и другиот на љубителите на виното- „Св.Трифун“. Во прилог на тоа, подготвивме неколку интересни факти околу двете празнувања. Празникот на вљубените произлегува од макотрпната посветеност на римскиот свештеник Валентин, кој живеел во периодот кога со Римската Империја ...

ФОТО: Прекрасно запросување кое го одбележа Св. Валентин во Струмица!

365 дена во годината се доволни за на некој да му покажеме колку го сакаме, но деновите како што е Св. Валентин значат дека треба да се направи нешто посебно и различно од останатите мигови во кои шириме љубов. Сашо Милковски,претседателот на ГРОМ- Струмица,  токму на ваков ден одлучи да ја побара раката на неговата избраничка Дивна Здравкова. Во прекрасен амбиент подготвен од Сашо и најблиските ...

Католиците го празнуваат Свети Валентин

Според католичкиот календар денеска е Св. Валентин. Тој бил свештеник во Рим кој се истакнувал со мудрост и свет живот. Поради тоа уживал голем углед. Римскиот цар Клаудиј Втори побарал од Валентин да се одрекне од верата во Христос и да и се врати на верата во римските богови. Валентин му одговорил: “Кога би знаел кој е вистинскиот Господ, никогаш нема да го побараш тоа од мене. За ...

Свети Трифун и Свети Валентин во цвеќара ,,Видал”

Свети Трифун и Свети Валентин – Денот на лозарите и Денот на вљубените, два христијански празника со различен броител, но еден исти именителa. Како и да ги делиш, секогаш мораш да ги помножиш со една немерлива величина – Љубов. Токму така, 14 февруари е заеднички Ден на љубовта и виното, она вино што заедно со лебот го симболизира заветот на совршената и вечна љубов меѓу Бога и човекот, ...