Општина Струмица ги усовршува односите со јавноста

Транспарентноста и отчетноста секогаш биле и се во приоритетите на општина Струмица, а односите со јавноста се суштинскиот елемент на оваа позитивна практика. Токму поради ова, општината постојано ги зајакнува сопствените капацитети за уште поголема транспарентност кон своите граѓани. Еден од начините е и учеството на обуки и работилници на вработените кои ги реализираат односите ...

За насилникот немало место во затворите, жената засолнета во центарот

Продолжува драмата на 49 годишната струмичанка, која постојано добива закани по животот од поранешниот сопруг, кој има правосилна пресуда за издржување на затворска казна но не е во затвор оти немало место – објави Канал5 Насилникот ја зголемил самодовербата откако неколку години поминува неказнето за тоа што и го прави на поранешната сопруга. Досега жената три прати се селела ...

Владата ќе отвора нови откупно-дистрибутивни центри во Босилово и Струмица

Во отчетот од работата на Владата, беа презентирани постигнувањата на Владата во првите 100 дена по изборите, но и беа најавени претстојните проекти.  Во делот на поддршка на земјоделството и земјоделците во тек се активностите за изградба на нови откупно-дистрибутивни центри во Босилово и Струмица. Ова претставува втора ваква инвестиција во струмичкиот регион по отворањето на откупно-дистрибутивниот ...

Се сервисира уличното осветлување во централното градско подрачје

Екипа на одделението за осветлување на Јавното претпријатие „Паркиралишта“ денеска сервисираа дел од оштетените светлосните објекти  во централното градско подрачје. Со сервисирањето се заменија дел од светилките, а се интервенираше и на арматурата која претрпе штета од неодамнешните поројни дождови. Овие интервенции, уште повеќе ќе го  разубават градот во вечерните часови и ...

Отворен Центарот за алтернативен туризам во Моноспитово

Градоначалникот на општина Босилово Љупчо Колев и градоначалничката на општина Грмен од Бугарија, Минка Капитанова, вчера го пуштија во употреба Центарот за алтернативен туризам и креативен развој во село Моноспитово, општина Босилово.Центарот е продукт на заедничкиот проект „Културен туризам – мост меѓу населението во пограничниот регион на Грмен и Босилово“, во рамките на ...

Струмица ќе добие Центар на заедницата

Обезбедување правна и административна помош за граѓаните во општината, неформално образование за младите и возрасните и поддршка на младински, граѓански и културни иницијативи, ќе бидат главните активности на идниот Центар на заедницата, во рамките на проектот ,, Општина по мерка на граѓаните‘‘, кој го спроведува Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) во соработка со ...

ФОТО: Што се може да се види во фонтаната во центарот на Струмица

Негрижата за птицата ни ја покажа 5 годишната Стефанија за која настанот е жален и несекојдневен. Мртвата птица во фонтаната на булеварот до пладне ја видоа сите минувачи кои гласно коментираа и се жалеа од запуштеноста на местото кое треба да се одликува со чистота и уредност. Ваква слика во фонтаната може да се види многу често. Наши читатели досега неколкупати ни испраќаа фотографии ...

Завршни активности пред пуштањето во употреба на Центарот за алтернативен туризам

Овие денови во населеното место Моноспитово се средува дворното место на „Центарот за алтернативен туризам и креативен развој“. Оваа зграда беше изградена со средства од ИПА програмата за прегуранична соработка со општина Грмен од Република Бугарија како партнер. Изведувањето на оваа активност односно рaсчистувањето на дворот се реализира во соработка со комуналното претпријатие ...

Маж од Струмица жртва на семејно насилство

Точно 25 жени и еден маж од Струмица во првите шест месеци од годинава пријавиле случаи на семејно насилство, инфоримираат од локалниот центар за пријавување семејно насилство. Според нив, трендот на семејно насилство во овој град оди во нагорна линија, бидејќи во 2013 година имале забележано само 37 случаи на семејно насилство. Од нив, 24 лица побарале правен совет од адвокат, а во 13 случаи ...

ФОТО: Глутница кучиња сред бел ден во центарот на Струмица!

Граѓаните на Струмица веќе подолг период се сведоци на огромен број кучиња скитници. Кучињата се движат во цели глутници, а доколку тоа досега беше проблем само низ маалски улички сега можат да се забележат и во централното градско подрачје. Проблемот со кучињата скитници се наметнува континуирано, а неколку улици во градот навечер се речиси ,,непреодни” поради глутниците кучиња. До ...