Обичаи кои луѓето низ Македонија ги прават по повод големиот празник Свети Трифун

  Денес се празнува Свети маченик Трифун, заштитник на градинарите и на лозарите. Момчето што на 17-годишна возраст со Божја помош ја излекува царската ќерка Гордана којашто не можеше да ја излекува ниту еден лекар во империјата се стекна со голема слава и настрада на 21-годишна возраст, но остана во споменот на целиот христијански православен свет како поим за младост и доследност ...

(AНКЕТА) Св.Валентин или Св.Трифун?

Овој месец, традиционална тема на зборување се веќе добро познатите празници , оној на вљубените- „Св.Валентин“ и другиот на љубителите на виното- „Св.Трифун“. Во прилог на тоа, подготвивме неколку интересни факти околу двете празнувања. Празникот на вљубените произлегува од макотрпната посветеност на римскиот свештеник Валентин, кој живеел во периодот кога со Римската Империја ...

Свети Трифун или Свети Валентин прашање е сега !?

Љубов и вино и во песните е добра комбинација, Св.Трифун или Св.Валентин се слават на ист датум. Во православниот свет се празнува Св.Трифун како заштитник на лозарите, а во католичкиот свет Св.Валентин како ден на вљубените.  Како дете се сеќавам на моментите кога дедо  ми го закројуваше лозјето во чест на Св.Трифун. Тоа навистина беше свечен чин. Достоинствено со молитва кон Бога за ...

ФОТО: Како се одбележа Св. Трифун во Ново Село

Лозјето се закројуваше и на лозовите насади во Ново Село. По повод вчерашниот православен празник Св. Трифун и градоначалникот на Ново Село, Блажо Велков како почитувач на традицијата преку овој ритуал го одбележа празникот. Според верувањето чествувањето на Св. Трифун ги штити лозјата од суша и мраз и носи голем род.

Св. Трифун одбележан во Василево

Градоначалникот на општина Василево, г-дин Ванчо Стојанов, по повод денот на лозарите Св. Трифун, на лозовите насади на АД струмичко поле, заедно со сопствениците учествуваше во закројувањето на лозјето. Стојанов, како почитувач на обичаите и традицијата секоја година учествува во овој своевиден ритуал, како чествување на заштитникот на лозјата Св. Трифун, кој според верувањето ги ...

ФОТО: Форумот на млади на ГРОМ го одбележа денот на љубовта и виното

Денес по повод денот на виното Св. Трифун и денот на љубовта Св. Валентин, форумот на млади на ГРОМ – Струмица под слоганот „Со љубов од срце“ на случајните минувачи им доделија пораки со кои препорачаа на младите и воопшто на сите граѓани повеќе да се сакаат и почитуваат. Како што напоменаа љубовта е најубавото чувство кое ги исполнува луѓето и ги прави среќни.