Јаневски:Ќе бидеме партнери во унапредувањето на животот во ромската заедница

Градоначалникот на општина Струмица, Коста Јаневски, денеска учествуваше на конференцијата за промоција на Програмата ROMACTED „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локални ниво“ заедничка програма на Европската унија и Советот на Европа, а која што се одржа во Скопје. Целта на оваа Програма е да се изгради политичка волја и одржлив политички ангажман на локалните ...

Осми април неработен ден

Министерството за труд и социјална политика, согласно со Законот за празниците на РМ  („Службен весник  на  РМ„ бр.21/98 и 18/07),  соопштува дека   8 април 2015 година (среда), ќе биде неработен ден. Во среда се одбележува Меѓународниот ден на Ромите и денот е неработен за припадниците на ромската заедница во Република Македонија. Истовремено, Министерството за труд и социјална политика ...

Вторник неработен за припадниците на ромската заедница

Меѓународниот ден на Ромите ќе биде неработен за припадниците на ромската етничка заедница. Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на Република Македонија,  8 април 2014 година (вторник), Меѓународниот ден на Ромите е неработен ден за припадниците на ромската заедница во Република Македонија. Истовремено, Министерството за труд ...

Деца од Струмица питачат во Тетово и Гостивар

Питачењето е секојдневие на околу 1000 деца во Македонија. Лани, министерството за труд и социјала ги регистрирало овие податоци, пренесува Сител. Најголем дел од  децата кои питачат се Роми,а некои од нив дневната заработка ја бараат во поголемите градови. Така, од Струмица децата многу често може да се видат како питачат во Гостивар и Тетово пред џамиите. Во Македонија има четири дневни ...