Се реконструираше магистралниот пат А4

Во Општина Ново Село привршува реконструкцијата на дел од магистралниот пат А4, Струмица – Ново Село – Граничен премин Ново Село поточно асфалтирање на делницатата која поминува низ населеното место Ново Село. Изведувач на градежните работи е ЈП Македонија пат при што се реконструираат околу 2 километри со 6,4м ширина во вредност од 14 милиони денари, средства од буџетот на Република ...

Струмица ќе добие нов театар на крајот на 2016-та година

Во план е новиот театар во Струмица, кој се гради на местото на стариот и опожарен театар, да биде пуштен во употреба во декември идната година… Новиот објект на театарот во Струмица се гради според планираната динамика. До почетокот на декември треба да биде изградена карабината на сценската кула, а паралелно ќе се работи и на гледалиштето. Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска ...

Граѓаните од чаршијата: Објектот на старата полиција ќе го врати сјајот на овој дел од градот

Граѓаните од чаршијата на Струмица тврдат дека се задоволни од реконструкцијата на старата полиција. Според нив преку овој објект луѓето ќе имаат навика да дојдат во старата полиција и да дојдат во старата чаршија. Бидејќи овој дел од градот беше изумрен, на тој начин ќе се врати чаршискиот дух. Фреквенцијата на народот од Глобал ќе се врати кон стариот градски живот и чаршиски „шмек“. ...

Куклишани бараат Заев да го исполни ветувањето за реконструкција на домот на културата

Жителите на Куклиш бараат од градоначалникот на Струмица Зоран Заев да го исполни даденото ветување за реконструкција на опожарениот дом на култура. Тие велат дека Заев две години им ветувал и ги лажел жителите на Куклиш. По пожарот тој им ветил дека општината ќе изгради нов и модерен дом на културата за што на барање на граѓаните во општинскиот буџет предвидел 6 милиони денари, но ...

Со владини средства започна изградбата и реконструкцијата на патот Мокрино – Смоларе

Со средства од Владата во износ од 1,6 милиони евра започна изградбата и реконструкцијата на локалниот пат Мокрино – Смоларе во општина Ново Село. Премиерот Никола Груевски на отпочнувањето на градежните работи на патот истакна дека станува збор за проект кој е од големо значење за локалната економија, за туризмот и за олеснување на животот на населението. Со неговата изградба, како ...

Еве како ќе изгледа зградата за јавна администрација во Струмица

На барање на граѓаните ќе се реконструира старата полициска станица во Струмица. Објектот ќе добие нова намена, каде во иднина ќе бидат сместени управата за јавни приходи, управа за имотно правни односи, за матична евиденција и катастарот. Вицепремиерот и министер за финансиии Зоран Ставрески при денешната посета во Стурмица најави дека проектот треба да биде готов за околу 10 месеци. ...

Се изврши реконструкција на училишната зграда во Сушица

Во рамките на програмата за подобрување на условите за изведување и реализирање на наставата во училиштата на територијата на Општина Ново Село, Општината заедно со ООУ „Мануш Турновски“ започнаа поголеми активности за реконструкција на училишната зграда во ПОУ Сушица. Реконструкцијата опфаќа: замена на оштетениот гумен под со поставување на нови керамички плочки во ходникот ...

Се реконструира водоводната мрежа во Струмица

Екипа на Јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“ денеска работат  на реконструкција на дел од водоводната мрежа. Според информациите од претпријатието, конкретно се работи во шахтата која што се наоѓа на крстосницата на улиците „Браќа Миладинови“ и „Братство единство“. Со овој зафат комплетно ќе заврши средувањето, односно, подигнувањето на капаците на сите шахти, ...

Општина Ново Село ќе ги реконструира локалните патишта и улици

Градоначалникот на Општина Ново Село Блажо Велков, денес потпиша договор за реализација на програмата за изградба, реконструкција и одржување на локалните патишта и улици во општина Ново Село за 2015 година. После спроведената јавна набавка како најповолен понудувач е избрана фирмата ДГТУП Џови Компани ДООЕЛ-Мокрино. Градежните работи ке отпочнат од 15ти Август и ке се изведуваат ...

Исчистен Домот на културата во Турново. цел на надлежните е негова реконструкција

Заради елементарно одржување на хигиената во внатрешните простории на Домот на културата во Турново се спроведе акција за внатрешно чистење, метење и отстранување на целокупниот насобран отпад од приземјето и катот од овој културен објект. Надлежните апелираат до граѓаните, а особено до помладите, да не вршат насилно влегување во внатрешните простории и да вршат загадување со најразлични ...