(ФОТО) ОТВОРЕНА СПОМЕН СОБА И ПРОМОВИРАНА СТИХОЗБИРКАТА НА ПОЕТОТ И НОВИНАР ИВАН ВАСИЛЕВСКИ!

Во НУЦК „Антон Панов“-Струмица синоќа беше промовирана стихозбирката „Скршнување“ – стихови кои досега не беа објавени од покојниот Иван Василевски. Беше отворена и спомен соба на поетот и новинар. Промотор беше Ана Рингачева Витанова а стихови читаа поети и пријатели на Василевски.  

Роден сум од грутка земја и затоа сум кршлив – вечните стихови на струмичанецот Никола Маџиров

Следниот пат кога ќе имате дискусијата за тоа кој е најдобриот современ македонски поет, слободно кажете го името на Маџиров. Така ќе бидете сигурни дека не сте погрешиле со изборот. А доколку не сте прочитале ништо од него, време е да почнете да ја поправате грешката. Никола Маџиров е роден на 27 мај, 1973 година во Струмица. Пишува за времето кое нè одминува, историјата на која грчевито ...

Никола Маџиров номиниран за личност на годината од дневниот весник „Нова Македонија“

Струмичанецот Никола Маџриов е номиниран за личност на годината од страна на пр­ви­от дне­вен вес­ник во на­ша­та др­жа­ва, „Но­ва Ма­ке­до­ни­ја“ ко­ја ја до­би­ва­ат нај­и­стак­на­ти­те лич­но­сти што ја обе­ле­жи­ле го­ди­на­та во об­ла­ста на биз­ни­сот, кул­ту­ра­та, по­ли­ти­ка­та, умет­но­ста, на­у­ка­та, обра­зо­ва­ни­е­то, спор­тот, оп­штес­тве­ни­те и ху­ма­ни­тар­ни­те ...

Никола Маџиров – поетот-номад што ја афирмира македонската култура низ стихови

Лауреат на повеќе меѓународни награди, книжевен лауреат на Париз за наредната година и член на европско книжевно жири се само дел од годинашните меѓународни успеси на поетот Никола Маџиров. Оваа исклучителна година Маџиров ја заврши со учеството на меѓународниот книжевен фестивал „Тајмс лифест“ во Мумбаи, Индија, организиран од влијателниот весник „Тајмс“ – пишува Нова Македонија. Никола ...

Никола Маџиров како автор-гостин четири месеци ќе престојува во Париз

Македонскиот поет Никола Маџиров е избран за лауреат од областа на книжевноста на градот Париз и Францускиот институт во Париз за 2016 година, и во периодот од јануари до почетокот на април следната година ќе престојува како автор-гостин во центарот за уметници „Реколет“. Жирито составено од експерти секоја година селектира четири до пет современи писатели и годинава, освен Маџиров, ...

Никола Маџиров избран за член на „Европската асоцијација на книжевници”

„Европската асоцијација на книжевници” со седиште во Париз, го избра Никола Маџиров за член на европското книжевно жири за 2015 година, заедно со уште девет автори од девет европски земји. Тие предлагаат и избираат европски дела кои заслужуваат да бидат преведени на повеќе европски јазици. Финалната селекција насловена како „Финеганова листа” се испраќа до сите европски книжевни ...

Никола Маџиров добитник на меѓународната награда „ДААД“

Струмичкиот поет Никола Маџиров е добитник на меѓународната награда од светски размери – „ДААД”, стипендијата за автори и уметници за 2016 година. Досегашни добитници на оваа награда се големи имиња како Ингеборг Бахман, Збигњев Херберт, Сузан Сонтаг, Маргарет Атвуд, Гомбрович, нобеловците Марио Варгас Љоса и Имре Кертес. Исто така и венцоносците на Струшките вечери на поезијата ...

Изложба на фотографии и поетско претставување на Јоханес Беилхарц во Струмица

Здружението за развој на култура и заштита на културното наследство „Контекст – Струмица“ со огромно задоволство и чест го најавува гостувањето на Јоханес Беилхарц, писател, поет, преведувач, сликар и фотограф од Германија, кој во моментот живее и работи во Рим, Италија. Ова е уште еден од серијата настани кои имаат за цел промоција на автори од светот кои го заслужуваат вниманието ...

Поет од Италија доаѓа во Струмица!

Следниот гостин на здружението за развој на култура и заштита на културно наследство „Контекст – Струмица“ е Јоханес Беилхарц (Johannes Beilharz) – поет, фотограф и уметник од Италија. Организаторите од „Контекст“ ветуваат дека наскоро ќе објават повеќе детали за неговото поетско претставување како и изложбата на фотографии во Струмица и Гевгелија. Во прилог пепев на една од неговите ...

Роднокрајни поетски средби во Струмица по четврти пат

Здружението за развој на култура и заштита на културното наследство „Контекст – Струмица“, во Sub Club Струмица, ги организираше четвртите по ред „Роднокрајни поетски средби“. Овој настан има за цел да ги зближи роднокрајните автори и да креира јадро за запознавање, презентација и промоција на истите, истовремено да и понуди на публиката автори од Македонија кои досега не настапувале ...