(ФОТО) Спомен Костурницата во Струмица ја изеде забот на времето и негрижата

Спомен Костурницата во Струмица која се наоѓа на ридот Самораница, на надморска височина од 327 метри претставува нем сведок за почитта и незаборавот кон животот и делото на загинатите борци на НОВ. Сместена е во стариот дел од градот, во изолирана и пријатна атмосфера, распрегната меѓу минатото и иднината цели кон давање показ на незаборавот на една од многуте наши историски светлини. ...

Почит за загинатите жители во трите опожарувања на Куклиш

Градоначалникот на општина Струмица, Зоран Заев, денеска, присуствуваше на панихидита која што се одржа во Куклиш, а по повод 185 години од првото опожарување, 112 години од второто и 104 години од третото опожарување на ова населено место. Положи свежо цвеќе и им оддаде почит на загинатите жители од селото пред Спомен костурницата подигната во нивна чест. Со тоа, градоначалникот Заев уште ...

ФОТО: Последна почит за загинатите пилоти во Соборниот храм

Пилотите Драги Мицев, Иљо Лопатички и Тоде Орешков кои загинаа во страшната хеликоптерска несреќа кај Струмица ќе бидат погребани денес во Скопје. Погребот на Марјан Трајковиќ, пак, беше вчера во 13 часот во неговото родно Куманово. Денеска Македонците им оддаваа последна почит во Соборниот храм во Скопјe. Вчера беше одржана комеморативна седница во Домот на Армијата на која присуствуваа ...