Музичкото семејство – Џорлеви низ сеќавањата на избледените фотографии

Не постои струмичанец што не знае барем по еден од Џорлеви. А не постои ни струмичанец кој не слушнал за песните „Не кажувај либе добра ноќ“ , „Фато мори душманке“ и уште стотици песни кои се дел од творештвото токму на еден од најголемите композитори на сите времиња, големиот Наско Џорлев. Струмица Денес ви избра фотографии на којшто ќе можете да се потсетите на струмичкото семејство ...

(ФОТОГАЛЕРИЈА) Карневалската традиција на струмичани низ времето

Струмичкиот карневал отсекогаш бил примамлив за голем број посетители од целата земја па и надвор од неа. Во 1995 година Струмица со својот карневал се вклучила во големата фамилија на карневалските градови во светот, односно била примена во FECC – Здружение на европски карневалски градови, а во 1998 година Струмица била и домаќин на Конгресот на оваа светска асоцијација. Но, овие фотографии ...

Сите случувања на 22 февруари

Настани 1281 Мартин IV станува папа. 1819 Шпанија ја продава Флорида на САД за 5 милиони американски долари. 1879 Во Јутика, држава Њујорк, САД, Френк Вулворт ја отвора првата продавница од својот синџир на продавници. 1979  Карипскиот остров Света Луција стекна независност по 165 години британска управа. 1980 Израелската Влада донесе одлука за пуштање во оптек на нова национална валута, шекел, која ...

Сите случувања на 21 февруари

Настани 1795 Холандија и го предаде на Велика Британија островот Цејлон во Индискиот Океан. 1848 Публикуван е Комунистичкиот манифест. 1916 Прва Светска војна: Германските трупи минаа во офанзива кај Верден во Франција, тоа беше најкрвава битка во Првата светска војна, која со кратки прекини траеше шест месеци. Во оваа неуспешна офанзива, Германците загубија околу половина милион луѓе, ...

(ФОТО) Струмица и музиката низ времето

Музички групи, оркестри, изведувачи, организирани забави, музички приредби, фестивали и други „свирки“ што заслужуват да се потсетат струмичани преку фотографиите и да се вратат назад во времето.

(ФОТО) Струмичкиот спорт низ времето

Струмица отсекогаш била расадник на успешни спортисти насекаде по светот без разлика дали станува збор за фудбалери, одбојкари, кошаркари… Но и љубовта на струмичани за спортот порано била многу поголема, ви оставаме вам тоа да го доловите преку фотографиите кој што ќе ве однесат години наназад.