Јаневски: Општина Струмица константно ја унапредува меѓуетничката интеграција во образованието

Општина Струмица во соработка со Македонскиот центар за граѓанско образование од Скопје и Младинскиот образовен форум од Скопје, а во рамките на проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција на младите во образованието, организираше дебата – Младински разговори на тема „Локалната заедница како главен фактор за унапредување на меѓуетничка интеграција и граѓанските вредности ...

Во Струмица координативна обука за мерките за вработување на АВРМ и УНДП

Во Струмица денеска се одржа првата координативна обука со Центрите за вработување и Центрите за социјални работи од општините кои гравитираат во југоисточна Македонија, за запознавање со мерките за вработување предложени со измените на оперативниот план. Младите и вработувањето на тешко вработливите категории граѓани се во фокусот на дополнувањата на оперативнииот план, велат ...

Камп за деца и млади во Струмица

На 15 и 16 јуни 2017 година парохијата Свети Иван Крстител – Струмица во дворот на црквата организира Веронаучен камп, на кој учествуваа повеќе од 20 деца и млади од веронаучните групи на парохијата. Кампот започна со Света Литургија и обожавање, а потоа учесниците беа поделни на машка и женска група, а секоја од нив избра свој одговорен. За работиниците пак учесниците беа поделени повторно ...

Вклучи се во Еразмус Плус програмата!

Во рамките на Еразмус+ програмата во месец март, Младински Сенат Струмица, кој постои веќе 7 години, и има земено учество во повеќе од 50 меѓународни проекти и има испратено повеќе од 250 млади од Струмица и околината во повеќе од 20 земји, учествуваше на проект – младинска размена организирана од страна на “Innoved Lietuva”, организацијата  во Литванија, Насловот на одржаната младинска размена ...

Колку и какви серии гледаат младите струмичани?

Младите своите омилени серии од англиското јазично подрачје, но и турските серии ги следат преку интернет, покажуваат резултатите од истражувањето на студентите од Институот за правно и политичко истражување на Универзитетот Гоце Делчев-Штип. Истражувањето е спроведено од страна на студентите од Струмица, а испитаници се околу 300 средношколци од Струмица, но и студенти од Штип и ...

(ВИДЕО) ТЕНКОВИ, ХЕЛИКОПТЕРИ, СПЕЦИЈАЛЦИ: АРМ со нова видеокампања ги повикува младите да стапат во војска

Деновиве АРМ организира и повеќе презентации во средните училишта во земјава, а со цел да им покаже на младите што значи да се биде дел од армијата. Презентациите се фокусираат на детални објаснувања за обуката во АРМ. Сцени од вежби и акции на армиските специјалци, тенкови во движење, борбени возила кои пукаат, се дел од ново пропагандно видео на АРМ со кое се повикуваат младите да ...

Натпреварувај се за да бидеш во најдобрите 8 бизнис планови кои ќе добијат 3000 евра грант

Knowledge Center за потребите на Општина Струмица во партнерска соработка со Фондацијата Отворено Општество – Македонија, како дел од локалната Стратегијата за млади 2015-2020 на општина Струмица, со Акциски план за млади 2015-2017 година, во рамките на проектот „Поддршка на старт ап бизниси за млади” објавува: ЈАВЕН ПОВИК за пријавување на кандидати за учество на едукативни обуки за млади за ...

(ВИДЕО) УМС на ВМРО-ДПМНЕ со уште еден проект за младите во Струмица

Младите во Струмица ќе добијат најмодерна читална. Читалната ќе биде отворена во рамки на проектот на Унијата на млади сили на ВМРО ДПМНЕ ,, Нови читални,, кој е предвидено да се реализира од јануари следната година во шест општини во државата. Проектот за нова читална кој беше инициран од младите, УМС на ВМРО ДПМНЕ од Струмица денеска го промовираше со симболично поставување на импровизирана ...

Обука за млади од рурални средини: Начин на регистрирање на НВО

Центарот на заедницата на општина Струмица, во рамки на концептот „Општина по мерка на граѓаните“ имплементиран од страна на Фондација Отворено општество – Македонија во партнерство со Општина Струмица, на 20 и 21 април 2016 година организираше обука за млади од руралните средини на тема:  „Начин на регистрирање на здруженија и фондации“. Главната цел на обуката беше да им се објасни ...

УМС: Читалната во Струмица еден од најактуелните проекти меѓу младите

Унија на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ денес даде конкретни информации за најактуелниот проект кој ќе се реализира во Струмица, читална за младите но и постарите граѓани. Секој проект кој е ветен од страна на Владата на РМ за општина Струмица е исполнет – изјавија од УМС. Повеќе за ова слушнете од изјавата на претседателот на УМС, Владимир Ристов: