(AНКЕТА) Св.Валентин или Св.Трифун?

Овој месец, традиционална тема на зборување се веќе добро познатите празници , оној на вљубените- „Св.Валентин“ и другиот на љубителите на виното- „Св.Трифун“. Во прилог на тоа, подготвивме неколку интересни факти околу двете празнувања. Празникот на вљубените произлегува од макотрпната посветеност на римскиот свештеник Валентин, кој живеел во периодот кога со Римската Империја ...

Православните верници денес го слават Св. Трифун

Православната црква неговиот ден го чествува на 14 февруари.Неговото име се празнува од страна на лозарите, и градинарите. Се верува дека свети Трифун е чувар на лозјата и гостилниците, но и на брачната љубов и верност. Роден е во  областа Фригија, во Мала Азија. Според христијанските верувања, уште од рано детство во него се пројавила необична Божја благодат со покажување на дар на ...

ФОТО: Како се одбележа Св. Трифун во Ново Село

Лозјето се закројуваше и на лозовите насади во Ново Село. По повод вчерашниот православен празник Св. Трифун и градоначалникот на Ново Село, Блажо Велков како почитувач на традицијата преку овој ритуал го одбележа празникот. Според верувањето чествувањето на Св. Трифун ги штити лозјата од суша и мраз и носи голем род.