Министерството за култура ќе ја реставрира една од најстарите фрески во Струмица

Министерството за култура со Програмата за 2018 година ќе обезбеди средства за заштита и реставрација на една од најстарите фрески не само во Македонија, туку и на Балканот што се наоѓа во археолошкиот локалитет на црквата „Св.15 Тивериополски свештеномаченици“, а датира од деветти век. Ова денеска го најави министерот за култура Роберт Алаѓозовски кој е во работна посета на Струмица. – ...

Претставници на општина Струмица на работилница за Стратегијата за култура

Во рамките на проектот „Граѓанско учество во локалната демократија“ во Охрид се одржа третата работилница „Развој на акционен план“ на која учествуваа претставници од општина Струмица. Потенцијалите за Јавно-јавно и Јавно-приватно партнерство за развој и понуда на културни содржини на локално и регионално ниво и како да се создадат услови на локално ниво за секој да може да искуси ...

ФОТО: Две претстави на младите од летната театарска школа

Театарската уметност има позитивно воспитно влијание врз младите затоа што преку гледање или директно учествување во театарски претстави тие се оспособуваат да развиваат чувство за убаво и критичко размислување, да го доразвијат својот истражувачки инстинкт и апстрактно мислење, постепено да уочуваат што е битно а што небитно, што е нужно а што случајно, да го запазат односот помеѓу ...

Омаж по повод сто и десет години од раѓањето на Антон Панов

НУКЦ „Антон Панов“ во соработка со Институтот за литература од Скопје, по повод сто и десет години од раѓањето на Антон Панов, приредува омаж во негова чест. Омажот, чевствувањето на Антон Панов ќе содржи презентација на научни трудови: д-р Валентина Миронска-Христовска: „Антон Панов – културна икона“ м-р Дарин Ангеловски: „Прозата на Антон Панов“ Изложба на фотографии од претстави ...

Министерството за култура ќе реновира фасади во Струмица

Идната недела Завод и музеј Струмица ќе објави тендер за реконструкција на фасади во Старата чаршија. Во првата фаза ќе бидат опфатени два објекта, а потоа дополнително уште три, истакна министерката за култура Елизабета Канческа Милеска при нејзината посета во Струмица. – Ова е крупен проект за обнова на фасадите во старите градски јадра и на објектите – споменици на култура. Во ...

Пакет од културни настани за одбележување на Светскиот ден на театарот во Струмица

Струмица ќе го одбележи Светскиот ден на театарот, а љубителите на театарската уметност ќе можат да уживаат во „Народен пратеник“ и „Ни ќар ни Зијан“. Исто така, ќе се читаат и светската (Анатолиј Василев) и македонската порака (Бранко Ставрев). Ќе биде промовирана и книгата раскази насловена како „Патникот“ посветена на Васил Шишков на критичарот Борче Грозданов. Влезот е бесплатен ...

Работилница за развој на стратегија за култура во Ново Село

Денес во просториите на општина Ново Село се одржа втората сесија за донесување на стратешки план од областа на културата и уметноста „Креирање на визија и дефинирање на приоритетните области во секторот култура“ се однесуваше на дефинирање на приоритетните области кои се битни за да се дојде до подобар развој на културата и уметноста во општина Ново Село и креирање на визија за ...

(ФОТО) Културата на Струмица во минатото

Струмица и народот во минатото имале навистина со што да се гордеат. Како и музиката така и културата тогаш била мегу најразвиената во Македонија. Уживајте во фотографиите, па можеби ќе забележите некој ваш роднина или пријател што тогаш блескал на сцената.

Дојран е македонски град на културата за 2016 година

Дојран е избран за град на културата за 2016, соопштија од Министерството за култура. На конкурсот на Министерството за финансирање на проектот „Град на културата за 2016 година“, покрај Дојран аплицирале и градовите Битола, Берово, Струмица и Тетово. „Програмата на Дојран содржи широк спектар на конкретни, квалитетни и разновидни културни содржини од сите дејности, проекти кои ја афирмираат ...