(ФОТОГАЛЕРИЈА) ЉУПЧО КОЛЕВ ОДРЖА ТРИБИНА ВО ПРЕПОЛНАТА ПРОСТОРИЈА ВО ИЛОВИЦА

Вечерва во Иловица, кандидатот за градоначалник на општина Босилово Љупчо Колев, одржа трибина во преполната просторија во училиштето. На трибината беа присутни и дел од кандидатите за советници, Трајче Иванов од Иловица, Трајче Барбутов од Моноспитово, Цвета Ѓоргиева од Штука и Сања Гошева од Турново. Најпрвин претседателот на ОК ВМРО – ДПМНЕ, Тони Гражданлиев даде кратко видување ...

РЕФЕРЕНДУМОТ ВО ОПШТИНА БОСИЛОВО ПРОТИВ РУДНИКОТ ИЛОВИЦА НЕУСПЕШЕН!

Референдумот во општина Босилово за или против отварање на рудникот во Иловица е неуспешен. Според првичните информации, на гласачките места не излегле потребната бројка на граѓани за да биде исполнет законскиот цензус за да референдумското изјаснување биде легитимно.    

НОВА ТВ: Договорот за рудникот Иловица и натаму под превезот на тајноста

Министерот за економија, Крешник Бектеши, вели дека нема ништо тајно во договорот за концесија и експлоатација на бакар и злато во рудникот во Иловица. Но, сепак тој одбива да го стави на увид на јавноста документот со Еуромакс Ресоурсес Лимитед, канадската компанија која што доби договор со претходната влада да вади злато во ова струмичко село. „Не е ништо тајно во договорот. Ние ги ...

Потеклото на имињата на струмичките села (1 ДЕЛ)

Струмица е град во чија околина се наоѓаат дури 72 села. Имињата на дел од нив се интересни, посветени на некого или нешто и доста специфични. Во продолжение ви го откриваме потеклото на имињата на неколку струмички села. 1.Ангелци Ангелци е село кое припаѓа на Општина Василево, а според преданијата името на селото потекнува од убавата мома Ангелина која била грабната од турски војководец. 2.Баница Во ...

Еуромакс реагира на критиките на ДОМ за проектот за рудник за злато во Иловица

По одржувањето на јавната расправа за Оценката за влијание врз животната средина и жестоките критики на ДОМ, активисти и локални жители, реагира и компанијата Еуромакс која ја има концесијата за изградба и експлоатација на предвидениот рудник за злато во Иловица. – Ги отфрламе паушалните и неточни констатации од страна на политичка партија кои се изнесуваат во јавноста, за наводните ...

Презентација на идејно решение за пристап до рудникот „Иловица“

Во просториите на Културно едукативниот центар за млади во Босилово се одржа Јавна презентација на идејното решение за пристапен пат до концесиското подрачје на рудникот за бакар и злато „Иловица“. На презентацијата присуствуваа градоначалникот на општина Босилово, претставници од општина Босилово, ЈПКД Огражден и ООУ св.Кирил и Методиј – Иловица. Компанијата концесионер „ Еуромакс ...

Од Иловица годишно ќе се вадат 83.000 унци злато и 16.000 тони бакар

Изградбата на рудникот за бакар и злато во „Иловица” ќе започне по завршување на сите законски процедури. Еуромакс Ресоурцес ја поднесе Оцената на влијанието врз животната средина („ОВЖС”) за проектот за бакар и злато „Иловица” до Министерството за животна средина и просторно планирање. Оцената на влијанието врз животната средина претставува проценка на можните влијанија ...

Сомнителен случај на чвореста кожа во Иловица и Василево

Болеста чвореста кожа кај говедата започна да се шири низ државата. Откако минатата недела беше регистрирана во Демир Капија и го вклучи алармот, деновиве е откриена и во Злеово Штипско кај 126 животни. Во Струмичко сомнителни случаи има во населеното место Иловица, Босилово и во општина Василево за кои во моментов се чекаат лабараториски резултати. Сточниот пазар во Струмица веќе недела ...

Одржан состанок во врска со Проектот ,,Иловица”

 Во општина Босилово се одржа состанок со Државниот секретар за животна средина и просторно планирање- Соња Липиткова Професор на градежен факултет- Милорад Јовановски , Градоначалникот на о.Ново село – Блажо Велков и претставници од Euromax Resources. на состанокот се разговараше за соработката меѓу локалните самоуправи со компанијата Euromax Resources и локалното население.

Заврши асфалтирањето на улицата односно „Велосипедската патека“

Заврши асфалтирањето на улицата односно „Велосипедската патека“ во населеното место Иловица. Должината на оваа улица е околу 435 метри а средствата за изградбата беа обезбедени преку Програмата за рурален развој од 2015 година и Буџетот на општина Босилово. Вкупната вредност на овој проект изнесува околу 2 200 000 денари. Улицата се протега од селската црква па се до таканаречената „Асанова“ ...