ВИДЕО: Спомен Костурницата во Струмица мета на вандали и крадци

12714198_1116960314989145_1336921618_n-768x432

Спомен Костурницата во Струмица која се наоѓа на ридот Самораница, на надморска височина од 327 метри претставува нем сведок за почитта и незаборавот кон животот и делото на загинатите борци на НОВ. Сместена е во стариот дел од градот, во изолирана и пријатна атмосфера, распрегната меѓу минатото и иднината цели кон давање показ на незаборавот на една од многуте наши историски светлини.

За жал, доколку денес го посетите местово, ќе видите само бледа слика од него. Белиот мермер е исполнет со најразлични графити, решетките за влегување во местото каде што се чуваат моштите на починатите борци се извадени и украдени, местото е загадено со отпад и обраснато и со трева. Местото сега се користи за работи кои не би требало да бидат дозволени.Порано, за одржување и чување на Костурницата од секаков вид на вандализам беа задолжени платени чувари, но сега нив ги нема ниту на повидок и местото е препупштено на вандали, наркомани и крадци па локалното населние плашејќи се за својата безбедност ретко ја посетува оваа културно-историска знаменитост.

маркетинг


Select
Ознаки: , , ,