(ФОТО) Спомен Костурницата во Струмица ја изеде забот на времето и негрижата

Спомен Костурницата во Струмица која се наоѓа на ридот Самораница, на надморска височина од 327 метри претставува нем сведок за почитта и незаборавот кон животот и делото на загинатите борци на НОВ. Сместена е во стариот дел од градот, во изолирана и пријатна атмосфера, распрегната меѓу минатото и иднината цели кон давање показ на незаборавот на една од многуте наши историски светлини. Нејзината изградба завршила во 1982 година и со свечен чин таму се пренесени моштите на нашите истакнати борци Благој Јанков-Мучето, Герас Цунев, Сандо Масев, Јанко Цветинов, Иљо Шопов и многу други. Архитектот кој работел на овој проект, Благој Колев навистина го дал максимумот од својата креативност-бел мермер насекаде, квалитетна аула со саркофаг,плато во вид на полукружен амфитеатар и мермерни платна во форма на раскинати ланци кои го симобилизираат крајот на ропството.

12665591_1116960848322425_1064866620_n

12714198_1116960314989145_1336921618_n

Во не толку далечното минато,луѓето од локалните улички во подножјето на Костурницата честопати во попладневните часови овде се собирале и дружеле, уживајќи во свежиот и чист воздух. Децата користејќи го широкото пространство играле најразлични игри, а чести биле и посетите на туристи. На 11 септември, денот на ослободувањето на Струмица, овде се организирала богата и свечена културно-историска програма, на која освен претставниците од Општината присуствувало и локалното население, голем број гости од соседните градови, ученици и почитувачи на делото на борците. Програмата опфаќала исторско предавање за значењето на овој датум, народни танци и револуционерна поезија кои биле особено интересни за присутните сместени на скалилата од белиот амфитеатар. Целата свеченост завршувала со дружење преку организиран коктел и доделување на почесни награди на граѓаните продолжувачи на делото.

12674291_1116960798322430_1314190536_n

12650608_1116960581655785_790836954_n

12695745_1116960618322448_1603343990_n

За жал, доколку денес го посетите местово, ќе видите само бледа слика од него. Белиот мермер е исполнет со најразлични графити, решетките за влегување во местото каде што се чуваат моштите на починатите борци се извадени и украдени, местото е загадено со отпад и обраснато и со трева. Местото сега се користи за работи кои не би требало да бидат дозволени.Порано, за одржување и чување на Костурницата од секаков вид на вандализам беа задолжени платени чувари, но сега нив ги нема ниту на повидок и местото е препупштено на вандали, наркомани и крадци па локалното населние плашејќи се за својата безбедност ретко ја посетува оваа културно-историска знаменитост.

12665731_1116960734989103_944986084_n

12476115_1116968251655018_212971184_n

12695772_1116960814989095_895701629_n

12666545_1116960778322432_1134279308_n

12659814_1116960884989088_779647886_n

Се поставува прашањето дали некој ќе преземе одговорност за поправање на настанатата штета и ќе стави крај на долготрајното уништување на ова јавно добро ,за Спомен Костурницата повторно да се најде на мапата на места кои струмичките туристи мора да ги посетат.

.12696170_1116960584989118_1537509438_n

маркетинг


Select
Ознаки: , , , , , , , , , ,