Од каде дошле Струмичани?

Според одредена теотеричари Струмјаните пред населувањето на балканот живееле  во Шлезија. Денеска оваа област е во Полска но до 1945 год.  била дел од Германија, а претходно под австриската монархија на Хазбурговците, кои придонеле за германизација на словенските народи од Шлезија. Во нивната прататковина се уште постои областа Струмиен, каде има град Струмиен и река Струмиен. Во полскиот ...

НА ДЕНЕШЕН ДЕН ЗАГИНА ЧОВЕКОТ КОЈ СИТЕ ГО САКАА: Сеќавање на пререрано загинатиот претседател Борис Трајковски

ВЕРУВАМ ВО МАКЕДОНИЈА се зборовите кои често ги говореше и ги опишуваат делата што ги правеше претседателот Борис Трајковски! Човекот кој ги обединуваше во поддршката сите политички партии, човек кој се залагаше за меѓуетнички соживот. Со непоправлив оптимизам и цврста визија, искрен и непосреден стоеше на чело на Р. Македонија. Верник и миротворец кој успеа да не сплоти во задничката ...

АПЕЛ: Отворени телефонски линии за граѓаните да пријават бездомници во Струмица

Министерството за труд и социјална политика објави броеви на кои може да се пријави бездомништво. Министерството апелира до граѓаните да пријавуваат случаи на бездомништво во Црвениот крст и во центрите за социјална работа. Како што соопштија од Министерството, апелот е поради неповолната временска состојба и минусните температури, а дежурните тимови ќе ги згрижат и сместат бездомниците ...

Ова е чешмата на Баба Ванѓа – местото каде таа ослепе и прогледа

“Сум дојден да ви кажам дека вие од денеска ќе помагате на светот. Како ќе помагам, јас сум слепа. Вие ќе бидете видовита и цел свет ќе ве знае засекогаш и вели го снема одеднаш непознатиот човек” Приказната за чешмата на Баба Ванѓа во Ново Село се раскажува со години и за неа постојат неколку верзии, но вистинската ја има нејзиниот внук Васил Фуцков , а ја слушнал од неговата мајка ...

Бог секојдневно влијае врз нас, а за тоа не сме ни свесни

Во животот често ни се случуваат работи кои не ги разбираме, а кои имаат смисла. Дозволете оваа приказна да фрли нов поглед на работите кои ви се случуваат во животот. ЈАС: Боже, може ли нешто да те прашам? БОГ: Нормлано. ЈАС: Ветуваш дека нема да ми се налутиш? БОГ: Ветувам. ЈАС: Зошто дозволи толку работи да ми се случат на мене? БОГ:  Како тоа мислиш? ЈАС: Па утрово се успав. Ја препознавате ...

Зошто беше затворен Шишков?

На 46 години во Скопје почина Ристо Шишков, истакнат филмски и театарски актер, еден од најголемите на сите времиња. Роден во 1940 г., во селото Мрсна, Серско, Егејска Македонија, во ситуирано трговско семејство. Во 1942 година неговото семејство е протерано од Егејска Македонија, па преку Бугарија доаѓа во Струмица. Ристо завршил основно и средно училиште во Струмица, а имал намера да студира ...

НА ДЕНЕШЕН ДЕН ВО СТРУМИЦА Е РОДЕН ПРОФ. ХРИСТО СТАМБОЛИЕВ!

1920.- Во Струмица е роден проф. Христо Стамболиев, еден од основачите на Технолошко-металургискиот факултет во Скопје и негов прв декан. Негова преокупација научните истражувања во неорганската хемија, аналитичката хемија и технологијата на силикатите. Умрел на 2 јули 1989 година.

Струмица е антички град, постар од 2500 години

По скоро една деценија, археолошките истражувања на Царевите Кули завршија. Главниот раководител, Зоран Рујак вели дека поголемиот дел од истражувањето на овој богат локалитет е завршен, но дека се останати и уште неколку делови, кои се оставени за идните генерации, нешто и тие да истражуваат. Имено, кога станува збор за остатоци од античкиот период, пронајдени се пет огромни јами, ...

Поделени два тони храна за сиромашните во Струмица

Организацијата Банка за храна во соработка со општина Струмица и партнер здружението Организација на жени доделија два тона храна на социјално загрозените семејства во Струмица. Од Банката за храна велат дека од идната година планираат воведување системско решение за оваа акција. – Традиционално во овој период делиме пакети за социјално загрозените семејства. Малку да им компензираме ...

ПОГЛЕДНЕТЕ КОЛКУ НЕВРАБОТЕНИ ЛИЦА ИМА ВО СТРУМИЦА!

Според евиденцијата на Агенцијата за вработување невработени се 96.728 лица. Според полот меѓу невработените повеќе се мажи 51.179, а 39.549 се жени. Најмногу невработени лица има во Скопје и Тетово, 15.097, односно 14.841 лица. Потоа следуваат Прилеп со 6.794, Гостивар 5.733, Битола со 5.025, Охрид 3.150, Велес 3.137, Кичево 3.093, Крива Паланка 2.779, Струмица 2.762, Струга 2.721, Штип со 1.911, кавадарци 1.822, Ресен 1.346, Дебар ...