Објавен тендер за Изградба на Канализациона мрежа и пречистителна станица за с. Едрениково

Во рамките на проектот „Управување со сливот на река Струмица” кој Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) го имплементира во партнерство со Центарот за развој на Југоисточниот плански регион, Министерството за животна средина и просторно планирање, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, општините од сливот и други институции на локално, регионално ...

Општина Василево ги реализираше сите проекти предвидени во програмата и стана препознатлива индустриска зона

Благодарение на идеите на граѓаните кои беа вклопени во нашата програма на општина Василево беа реализирани низа и низа други проекти кои беа вистинска реална потреба на граѓаните, бидејќи ние вистински живеевме во една општина која имаше најмалку услови за живеење, а веќе станавме една општина која е бренд во Република Македонија, изјави градоначалникот на општина Василево Ванчо ...

Отчет на градоначалникот Стојанов за четиригодишната работа

Градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов, преку медиумите, се обрати пред своите сограѓани и даде отчет за сработеното во изминатите четири години. Почитувани сограѓани! Реализацијата на секоја идеја, секој проект, секое ново дело е камче во мозаикот наречен Општина Василево – мозаик кој е резултат на максимални залагања, ангажирање на сите потенцијали, многу креативност ...

Општина Василево ќе соработува со три општини од ЕУ за користење на ЕУ фондовите

Општина Василево ќе добива директна помош од фондовите на  ЕУ откако градоначалникот на општината г-дин Ванчо Стојанов потпиша меморандум за соработка со општините  Корено Аусонио (Италија),  Струмјани (Бугарија)  и општина  Нехсар од Малта. Првите луѓе на овие општини учествуваа на форумот ,,Европа за општините“ организиран од претседателот на  европскиот парламент Антонио Тајани ...

Започна изградбата на локалниот пат Чанаклија – Нова Маала

Започнаа градежните активности за реализација на уште еден проект од општина Василево, проект кој беше ветен за граѓаните на општина Василево, односно за граѓаните на населено место Чанаклија“ изјави градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов на денешниот официјален старт на градежните активности на локалниот пат Чанаклија – Нова Маала. Во оваа фаза ќе биде асфалтиран ...

Седница на Совет Василево: До крајот на годината ќе има целосна реализација на буџетот

На редовната 56-та седница на Советот на општина Василево, советниците позитивно се изјаснија за сите предлози од дневниот ред. Едногласно беа усвоени Кварталните извештаи за: Извршување на Буџетот (К-1), за  доспеаните а неизмирени обврски на општина (К-2) и за промените на состојбата на задолжување на општина (К-3), сите за периодот 01.01.2017 до 30.06.2017. Во обрзложението што го даде градоначалникот ...

Прскање против комарци во Василево

Почитувани сограѓани, Ве информираме дека на ден 30.07. 2017 година (недела) во раните утрински часови, во периодот од 04,30 ч.  до 09,30 ч. ќе се изврши авио третирање против комарци. Доколку временските услови не дозволат да се реализира прскањето, истото ќе се спроведе на 31.07.2017 година во истиот временски период. Ги известуваме сопствениците на пчелни семејства, во најавениот временски период, ...

Се асфалтира улица во Нова Маала

При крај се градежните активности на улицата во Нова Маала во општина Василево – инвестиција вредна 5 милиони и 200.000 денари. Средствата се обезбедени под заем од Светска банка, преку програмата за подобрување на општински услуги, преку Министерството за финансии. Како што истакна првиот човек на општината Ванчо Стојанов, асфалтирањето на оваа улица им беше ветено на граѓаните за оваа ...

Општина Василево го одбележа 19-ти јули

Општина Василево во соработка со општинските организации на Сојузот на борците од Струмица и Радовиш, го одбележа 19-ти јули – денот на средбата меѓу струмичката и радовишка младина, која се случила во далечната 1941-ва година и на која било договорено нивното идно заедничко револуционерно дејствување. Пред спомен плочата која се наоѓа на влезот во селото Радичево, свежо цвеќе положија ...

Интензивна изградба на улиците во Пиперево и Нова Маала

Реконструкција на локална улица во населеното место Пиперево и изградба на нова улица во населеното место Нова Маала се дел од тековните градежни активности кои се одвиваат на територијата на општина Василево. Денес увид на лице место направи градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов кој е задоволен од текот и динамиката со која се одвиваат градежните работи. Во Пиперево ...