Асфалтирање со поставување на цевки за одводни атмосферски води во Дрвош

Општина Босилово започна со реализација на Програмата за изградба, реконструкција, одржување и заштита на локалните улици и патишта за 2017 година.  Асфалтирана е улица во населеното место Дрвош во вкупна должина од 115 метри. Во наредниот период ќе продолжи реализацијата на Програмата и во други населени места во општина Босилово.

Членови на КУД „Русалии“ – Секирник и КУД „Кирил и Методија“ – Иловица учествуваа на фолклорен фестивал во Бугарија

Членови на КУД „Русалии„  – с. Секирник  и КУД „Кирил и Методија„ – Иловица на ден 21.04.2017 учествуваа на фолклорен фестивал во Република Бугарија. Седмиот фолклорен фестивал со наслов  „Да пееме, да танцуваме„ го организира општина Грмен и традиционално се одржува секоја година во општина Грмен. Фестивалот има интернационален карактер со учество на повеќе културно уметнички друштва ...

Ученици од ООУ,,Св.Кирил и Методиј”-Иловица во посета на општина Босилово

Денес во посета на општина Босилово беа учениците  од четврто одделение од ООУ „св.Кирил и Методиј“ Иловица.  На оваа посета тие се запознаа со градоначалникот на општина Босилово, г-дин Љупчо Колев, и со дел од општинската администрација. На средбата учениците беа запознаени со начинот на функционирање на општината, со дел од задачите и обврските кои таа ги има како и задачите на ...

Концерт на КУД „Гоце Делчев“- Босилово

По повод денот на општина Босилово вчера на ден 09.04.2017 (Недела) се одржа целовечерен концерт на Културно уметничкото друштво „Гоце Делчев“- Босилово. На манифестација свои настапи и точки имаа и: Ристе Гавровски , група „Пицикато“ и  Јовче Пандев.

(ФОТОГАЛЕРИЈА) На Младенци, струмичани на „Каменот на плодноста“

Река од трактори полни луѓе денеска се движеа меѓу сртот на селата Дрвош и Иловица во општина Босилово. Тешкиот и непрооден пат не ги спречи да стигнат до нивната крајна дестинација Бенли Таш – каменот на плодноста. Четврта година по ред, се возобновени обичаите и верувањата поврзани со ова место со цел популаризација на богатата традиција во погражденскиот регион. Во колективната ...

Општина Босилово на координативен состанок со Euromax Resources

Градоначалникот на општина Босилово г-дин Љупчо Колев зааедно со менаџерскиот тим на  Euromax Resources одржаа координативен состанок во врска со започнувањето на активностите за изградба на инфраструктурата за потребите на рудникот.

Колев: Најмалку 110 милиони денари во проекти за општина Босилово

Општина Босилово активно се спрема за активностите во 2017 година, се прават планови како да се реализираат проектите за кои општината веќе има обезбедено финансии. Дел од финансиите се обезбедени од буџетот  на општината, друг дел преку централната власт, додека пак друг дел се обезбедени преку европски фондови, појаснува градоначалникот на општина Босилово, Љупчо Колев. Ќе бидат ...

Чистење на снегот во општина Босилово

Општина Босилово и ЈПКД „Огражден„ – Босилово секојдневно спроведуваат акции за чистење и оспособување за сообраќај на локалните улици и патишта кои се во надлежност на општината. Паралелно со отстранувањето на снегот и ледот од замрзнатите коловозни површини се врши и фрлање на песок и чакал со цел ублажување на последиците од замрзнување на сообраќајните површини. И покрај ...

Одржана конференција за реконструкција на домот во Секириник

Реконструирање на домот на културата и изградба на објект за школа за ткаење во Секирник се главни приоритети кои ќе се реализираат преку проектот „Развој на туризмот во прекуграничниот регион Босилово-Грмен преку зачувување на локалните културни традиции“ финансиран преку Програмата Интререг на Ипа фондовите меѓу Република Македонија и Република Бугарија.Вкупниот буџет за ...