Струмица се спојува со селата од двете страни

Само некои од постарите генерации струмичани сѐ уште се сеќаваат на нивите засадени со памук, на излезот од Струмица кон селото Дабиље, односно по должината на регионалниот пат кон Ново Село и на полињата со афион и сончоглед на излезот од градот кон Василево, односно патниот правец кон Скопје. Тие се веќе многу далечно минато, а на нивите сега секојдневно никнуваат нови капацитети, ...

Изедени 35 000 самуни за три дена – Досега најмасовно посетена „Самун ем татлија“

Одличната организација од страна на општина Радовиш, прекрасната забавна програма и музика кои допринесоа за незаборавна атмосфера, вкусната храна, пријателската дружба и убавото време се нештата кои допринесоа третата по ред Манифестација ,,Самун ем Татлија“ да помине во досега рекордна посетеност на гости од околните градови и целата наша Република. За тоа сведочи и бројот на ...

Ниту дождот не ги спречи радовишани да се нагостат со вкусен сомун, ем татлија

Тимот на Струмица Денес беше во посета на манифестацијата „Сомун ем татлија“ која по третпат се организира во Радовиш. Уште на самиот старт нè затекна лошо и врнежливо време, но мирисот од топлиот сомун и татлија нè привлече да не се откажуваме од желбата за убав помин. Радовишани насмеани и гостопримливи, задоволни од своето надалеку прочуено традиционално јадење се надеваа на успешна ...

Како изгледа животот во малата македонска џунгла – Моноспитското блато?

Животот во малиот резерват на птици, растенија, трски, бубачки, влекачи, водоземци бил интересен, организиран и уникатен, но пред сè значел егзистенција и извор на богата традиција за околните села. Приказната тргнува уште од праисторијата на оваа педа земја. Анализирајќи го еволутивниот процес од денешната научна перспектива шамакот од малите наменски панорамски видиковци, се обидува ...

Идејно решение за новата противпожарна станица во Струмица

Долгогодишните најави за изградба на нова противпожарна станица во Струмица побудија желба и идеја кај младите, и сеуште, недокажани архитекти да се зафатат со детално теоретско и методолошко разработување на конкретното проблемско подрачје, кое на крај резултира со современ проект за објект кој ги задоволува сите развиени барања за естетско и уметничко креирање на нов противпожарен ...

Дуќанот на семејството Костуранови еден од најстарите на струмичката чаршија

Порано Старата Струмичка чаршија беше срцето и душата на градот, јадрото каде се одвиваше градскиот еснафски живот. Како градско јадро и место каде долги години се одвиваше јавниот живот на Струмица, чаршијата чува многу спомени и прикзани за луѓето од Струмица и нивните предци.Инаку на чаршијата одсекогаш имало занаетчиски и трговски работилници и дукани. Најбројни биле шивачките ...

ФОТОГАЛЕРИЈА: Како изгледа еден тренинг на ММА борач

Досега неколкупати пишувавме за Игор Петков, единствениот ММА борач од струмичко кој е дел и од македонската репрезентација и кој во моментот е четвртфиналист во Европската ММА Лига. Овојпат бевме присутни на еден од неговите тренинзи и пренесуваме како тој ја одржува кондицијата и се подготвува за престојните натпревари. Игор со спорт се занимава од неговата 6-та година, а со класично ...

Нејзините авантури – Алпска приказна Шамони, Франција

Дали сте го виделе најубавото мало планинско градче? Со најсвежиот воздух? Со најубавите шарени цвеќиња? Со  безброј планински снежни врвови кои се гледаат низ прозорецот од вашата соба? Каде секој детал на убавите, планински улички е на вистинското место? Toa e Chamonix. Се наоѓа во југо-источна Франција, на 613 километри од Париз, а на 240 километри од Милано, и на 1 816 километри од нашата Струмица. ...

(Галерија) Снeжна Беласица

Како изгледа планината Беласица во зима. Погледнете! Прекрасно!   Благодарност до планинарите на ПАОК ,,Ентузијаст” – Струмица

(Галерија) Како се прави најмасовната маска за Струмичкиот карневал 2014

Струмица Денес пред почетокот на овој викенд ги посети учениците од СОУ “Никола Карев” Струмица. Ова средно училиште секоја година традиционално учествува на карневалот и секогаш успешно и интересно се претставуваат. И оваа година подготовките се одвиваат со полна пареа и забрзан ритам. Нашата редакција разговараше со професорката Катерина Палифрова која ни откри дека насловот ...