Детската претстава „Кучето со боја на небо“ во струмичкиот театар

Во недела во 12 часот, во струмичкиот театар ,,Антон Панов” ќе се одигра претставата „Кучето со боја на небо“, во режија на Дарко Ковачовски. Во претставата играат: Ангелина Тренчева Ангелова, Игор Тодоров, Стојан Велков Трн, Анкица Бенинова, Коста Ангов. Во просторот на имагинацијата се влегува без ограничувања. Поточно речено, отфрлањето на какви-било ограничувања е основен предуслов ...

Уметникот Ване Костуранов ќе објави сликовница за деца ,,Ѕвездено дете”

Струмичкиот ликовен уметник и графички дизајнер Ване Костуранов ќе ја објави сликовница за деца, прва од ваков вид на уметникот.  Сликовницата е со наслов ,,Ѕвездено дете” а во неа ќе бидат содржина илустрации и дела на Костуранов, ,,Драги пријатели, со голема радост сакам да ве известам дека кон крајот на март треба да излезе од печат мојата прва сликовница за деца (и возрасни), во ...

ТАЊА БОШКОВИЌ: Возвишено е тоа што Струмица и овој фестивал го чуваат името на Ристо Шишков

Македонскиот интернет портал Офнет направи интервју со актрерката Тања Бошковиќ. Таа одговара на неколку прашања меѓу кои и споделува и впечатоцио од Струмица и фестивалот на камерен театар Ристо Шишков. „Ах, Тања Бошковиќ“ гласеше некогаш консензуалната реакција на спомнувањето на нејзиното име. Денес е во пензија но глуми со полн здив, силна и самосвесна каква што отсекогаш била. ...

(AНКЕТА) Св.Валентин или Св.Трифун?

Овој месец, традиционална тема на зборување се веќе добро познатите празници , оној на вљубените- „Св.Валентин“ и другиот на љубителите на виното- „Св.Трифун“. Во прилог на тоа, подготвивме неколку интересни факти околу двете празнувања. Празникот на вљубените произлегува од макотрпната посветеност на римскиот свештеник Валентин, кој живеел во периодот кога со Римската Империја ...

Несекојдневен настан во Струмица: Љубителите на книги ќе имаат можност да разменат книги

По примерот на повеќе градови во светот и љубителите на книги во Струмица ќе имаат можност да се дружат, да дискутираат и најважно од се да ги разменат прочитаните книги. По двете размени кои се случија во Скопје, овој несекојдневен настан ќе се случи и во Струмица. Љубителите на книги ќе се дружат во НУЦК “Антон Попов” во сабота, 3 фервруари 2018 година. ,,За љубителите на книгите, ...

На денешен ден е убиен херојот на Струмица Герас Цунев – Првоборецот на НОБ

Герас Цунев е роден на 24 февруари 1914 година, во Струмица во бедно занаетчиско семејство. Не можејќи да го продолжи школувањето поради немањето можности се определил за шивачкиот занает и заедно со шивачките работници на 12 ноември 1936 учествувал во организираниот штрајк. Уште од најрани години во него се родила желба да го види својот народ слободен.Таа желба особено се зголемила со ...

Струмица е антички град, постар од 2500 години

По скоро една деценија, археолошките истражувања на Царевите Кули завршија. Главниот раководител, Зоран Рујак вели дека поголемиот дел од истражувањето на овој богат локалитет е завршен, но дека се останати и уште неколку делови, кои се оставени за идните генерации, нешто и тие да истражуваат. Имено, кога станува збор за остатоци од античкиот период, пронајдени се пет огромни јами, ...

Македонија и Бугарија заедно ќе привлекуваат туристи

Струмица и бугарскиот град Благоевград ќе прават заеднички туристички понуди. Целта на проектот е зголемување на туристичкиот потенцијал на југоисточна Македонија и југозападна Бугарија, со крајна цел, задржување на туристите на подолг престој во овој прекуграничен регион и развој на алтернативниот туризам. Проектот за формирање на туристички јазли меѓу двете држави е поддржан ...

,,Чекор по жица” – нова стихозбирка на Вања Изова Велева

Песните на Вања Изова Велева секогаш одново нè сепнуваат и нè тераат да се преиспитаме дали го живееме најдоброто од себе. Чекор по жица е стамена книга-водилка што нè поттикнува да оставиме своја трага во времето и просторот, за да нè има и тогаш кога физички повеќе нема да бидеме присутни на овој свет. Збогатена со сликите на современите ликовни уметници Митко Тошев и Љупка Галазка ...

Пинокио во струмичкиот театар

Еве, веќе речиси сто и четириесет години по неговото создавање, ликот на Пинокио продолжува да биде интересен и возбудлив за најмладата публика – децата. Карло Колоди создал дело кое преставува комбинација помеѓу авторската сказна и авантуристичкиот роман. Пинокио, дрвената марионетка, е соочена со дилемата: Дали да се избере слободата преку влегувањето во авантура? Или да се биде ...