Сеќавање на првата дама, доајен на струмичкото глумиште – Зора Георгиева

Зора Георгиева е родена на 26.04.1935 година. Од 1953 до пензионирањето во 1996 работела како актерка во струмичкиот театар. Има одиграно над 150 улоги. Добитничка е на лауреатите на Театарските игри „Војдан Чернодински“ во Прилеп за улогите: Тања (1967): Бланш Дибоа (1970): Баба ни Ева (1974): Јацинта (1975): Андромаха (1987). Во 1988 годинаод ревијата „Екран“ била прогласена за актер на годината. Во 1996 година ја добила наградата за најдобро актерско остварување на ФКТ „Ристо Шишков“ за улогата на Аманда во „Стаклена менажерија“. Трикратна добитничка е на годишната награда на СО Струмица и награда за животно дело на 36 МТФ „Војдан Чернодрински“ во Прилеп во 2001 година.

10343533_785183761514973_6819850324832494375_n

10423781_785183911514958_877358789669666970_n

10438955_785183868181629_754996207775534287_n

маркетинг


Select
Ознаки: , , ,